W dniu 12 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Wiśle, odbyła się VIII Edycja Konkursu Kulinarnego „Gotuj z pasją, w tym roku o zasięgu ogólnopolskim.

Gotuj z pasją

Organizatorami konkursu byli Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich „Teraz Patelniok” oraz Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich przy wsparciu Zarządu Powiatu Cieszyńskiego. Konkurs poprzedził cykl warsztatów w ramach realizacji zadania publicznego „Gotuj z pasją”.

Celem konkursu była integracja uczniów, nauczycieli oraz środowiska branżowego, promocja potraw kuchni polskiej, jak i produktów regionalnych, wymiana doświadczeń i propagowanie różnorodności potraw z podrobów, kiszonek i owoców z polskich sadów.
Sam temat trudny i jakże wymagający w podejściu do pomysłowości i kompozycji dania konkursowego. Tym bardziej cieszymy się, że do konkursu zgłosiły się następujące szkoły:

• Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Żelechowa
Szymon Witek z opiekunką Elżbietą Zatyką;
• Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego
Klaudia Kiełkowska z opiekunką Judytą Lamżą
Kacper Luleczko z opiekunką Moniką Guz Wszołek;
• Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska Białej
Michał Nazarkiewicz z opiekunką Barbarą Ormaniec;
• Zespół Szkół Przyrodniczo Technicznych z Międzyświecia
Łukasz Ferfecki, Błażej Burawa z opiekunką Urszulą Bury;
• Zespół Szkół Ekonomicznych z Dąbrowy Górniczej
Filip Michalczyk z opiekunką Agnieszką Wolską
Igor Chełczyński z opiekunką Magdaleną Piskorską;
• Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych z Cieszyna
Marek Czepczor z opiekunką Eweliną Tkacz;
• Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Wiśle
Katarzyna Procner, Mateusz Lachowicz z opiekunką Iwoną Gomolą;
Kinga Klimowska z opiekunem Krystianem Masny.

Konkurs odbył się dzięki ogromnemu wsparciu i zaangażowaniu szefów kuchni, nauczycieli oraz uczniów ZSGH w Wiśle.
W składzie jury zasiedli:
• z ramienia Starostwa, z-ca Naczelnika Wydziału Oświaty pan Michał Rajwa
• z ramienia Stowarzyszenia „Teraz Patelniok” pan Lubomir Špila
oraz
• Katarzyna Graczkowska - szefowa kuchni w Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach;
• Jakub Antoniszak - sushi chef, fleelancer, szkoleniowiec, pasjonat gastronomii;
• Piotr Regucki – szef kuchni Restauracji CORSE w Krakowie (jedynej restauracji korsykańskiej w Polsce), nagrodzonej przez przewodnik Gault & Millau i Michelin;
• Zbigniew Harężlak – półfinalista 8 smaków Europy, szef w Tawernie pod Żaglem w Międzybrodziu Bialskim;
• Mateusz Wojnar – szef kuchni w Folwarku Klimosz w Pogwizdowie oraz właściciel firmy Smak Pasji;
• Łukasz Kończak – szef kuchni Folwarku 1760 w Kończycach Wielkich;
• Konrad Klimek – szef kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku;
• Kamil Smok – sushi master, współzarządzający w jednym z najlepszych sushi barów na Śląsku – Sakura Sushi Bar w Katowicach;
• Sebastian „Szromu” Schrom – szef kuchni Restauracji La Rossa, bloger kulinarny;
• Wojciech Krzak – szef kuchni w restauracji hotelu Styl 70 w Pszczynie;
• Miłosz Kempka – sous chef restauracji Szara Gęś w Krakowie;
• Dominik Witkoś
• Dawid Cieślar
• Karol Procner

Sponsorami konkursu byli:
• Starostwo Powiatowe w Cieszynie
• Burmistrz Miasta Wisły
• Wiesław Wróblewski właściciel firmy Bałkańskie Smaki
• Katarzyna Graczkowska szefowa kuchni w Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach
• Stowarzyszenie „Teraz Patelniok”

Nad prawidłowością przebiegu dnia konkursowego czuwały nauczycielki: pani Dorota Mendrek, Luiza Kezwoń, Ewa Stanna, uczniowie: Andrzej Kowalczyk, Ewa Gałosz, Katarzyna Fryda oraz klasy 1TG i 2TG.
Konkurencja była wymagająca, jednak uczniowie stanęli na wysokości zadania, prezentując wysoki poziom swojego przygotowania. Jury oceniało kompozycję, dobór produktów, estetyczny wygląd, kreatywność, smak i aromat potrawy. W efekcie końcowym miejsca na podium zajęli:
• I miejsce i Puchar Burmistrza Miasta Wisły zdobyła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego

• II miejsce Kacper Luleczko z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego

• III miejsce Kinga Klimowska z Zespołu Szkół gastronomiczno Hotelarskich w Wiśle

• Wyróżnienie Michał Nazarkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska Białej

• Puchar Publiczności Szymon Witek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Żelechowa
Pozostali uczestnicy otrzymali drobne upominki oraz pamiątkowe dyplomy.
Wszystkim, którzy przyczynili się do uświetnienia dnia konkursowego serdecznie dziękujemy.
 

photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo
photo