Tradycyjny strudel w Zamku Cieszyn zachwycił jury i tłumy

W niedzielę 21 września teren wokół repliki cieszyńskiego tramwaju wypełnił zapach pieczonych jabłek, a finał konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess przyciągnął mistrzynie cukiernictwa i rzesze chętnych na warsztaty.
- Poczuj atmosferę Zamku Cieszyn
- Poznaj zwyciężczynie i nagrody
- Weź udział w smakach i warsztatach
Poczuj atmosferę Zamku Cieszyn
W niedzielę 21 września w Zamku Cieszyn odbył się finał konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess. Przestrzeń wokół repliki cieszyńskiego tramwaju pachniała pieczonymi jabłkami, a pokazy i warsztaty przyciągnęły więcej osób, niż spodziewali się organizatorzy. To wydarzenie podkreśliło, jak ważne jest pielęgnowanie tradycji cukierniczych regionu.
„Dziękuję wszystkim za ogromne zainteresowanie tegoroczną edycją konkursu i warsztatów, których bohaterem był strudel – „król cieszyńskich wypieków” i jeden z najbardziej charakterystycznych śląskich deserów. Wielkie podziękowania należą się także Natalii Rzeźniczek-Riess z Zamku Cieszyn, która podzieliła się swoimi umiejętnościami oraz rodzinnymi sekretami kulinarnymi” — Magdalena Chorąży-Suchy, dyrektor Zamku Cieszyn
Poznaj zwyciężczynie i nagrody
Jury miało trudne zadanie, ale wyłoniło trzy najlepsze strudle. I miejsce zdobyła Paulina Folwarczny, II miejsce zajęła Urszula Owczarzy, a III miejsce przypadło Wandzie Glajcar. Laureatki otrzymały nagrody rzeczowe: za pierwsze miejsce ręcznie zdobioną cieszyńską trówłę, za drugie miejsce zestaw obiadowy, a za trzecie zestaw kawowy, ufundowane przez Porcelanę Bogucice.
Weź udział w smakach i warsztatach
Pokazy i warsztaty prowadzone podczas wydarzenia pokazały techniki przygotowania strudla oraz regionalne warianty nadzienia. Dla osób, które nie dotarły w ten weekend, to sygnał, że tradycyjne przepisy i rodzinne sekrety kulinarne wciąż żyją w Cieszynie i warto śledzić kolejne edycje organizowane przez Zamek Cieszyn.
na podstawie: Urząd Miejski w Cieszynie.
Autor: krystian