Uczniowie z Cieszyna zdobyli nagrody w konkursie na wielkanocne wypieki

Uczniowie z Cieszyna zdobywają laury w kulinarnym konkursie wielkanocnym!
- Cieszyńska młodzież na podium w Wiśle
- Wielkanocne przysmaki z ZPSWR w Cieszynie
Cieszyńska młodzież na podium w Wiśle
W dniu 11 kwietnia 2025 roku, Wiślańskie Centrum Kultury stało się areną zmagań dla miłośników sztuki kulinarnej. W ramach konkursu Najlepsze wielkanocne wypieki” uczniowie z różnych szkół mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności oraz kreatywność w przygotowywaniu potraw. Wydarzenie przyciągnęło nie tylko uczestników, ale także licznych gości, którzy przyszli podziwiać świąteczne smakołyki.
Wielkanocne przysmaki z ZPSWR w Cieszynie
Branżowa Szkoła I stopnia nr 5, działająca w strukturach Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczo-Rewalidacyjnych w Cieszynie, wystawiła do rywalizacji trzy wyjątkowe dania. Uczniowie zaprezentowali:
- orzechowo-ajerkoniakowy tort wielkanocny
- pasztet mięsny z brzoskwiniami oraz wiśniami
- tradycyjny murzin
Ich starania zostały docenione przez jury, które przyznało im zaszczytne miejsca na podium. W kategorii Na słodko” uczniowie zajęli II miejsce za tort orzechowo-ajerkoniakowy, natomiast w kategorii Na słono” II miejsce zdobył tradycyjny murzin.
To ogromny sukces dla młodych kucharzy oraz ich nauczycieli i opiekunów, którzy poświęcili czas i energię na przygotowanie tych pyszności. Gratulujemy wszystkim zaangażowanym i życzymy dalszych sukcesów w kulinarnych wyzwaniach!
Wg inf z: Powiat Cieszyński
Autor: krystian