Uczniowie z Cieszyna zdobyli nagrody w konkursie na wielkanocne wypieki

1 min czytania
Uczniowie z Cieszyna zdobyli nagrody w konkursie na wielkanocne wypieki

Uczniowie z Cieszyna zdobywają laury w kulinarnym konkursie wielkanocnym!

  • Cieszyńska młodzież na podium w Wiśle
  • Wielkanocne przysmaki z ZPSWR w Cieszynie

Cieszyńska młodzież na podium w Wiśle

W dniu 11 kwietnia 2025 roku, Wiślańskie Centrum Kultury stało się areną zmagań dla miłośników sztuki kulinarnej. W ramach konkursu Najlepsze wielkanocne wypieki” uczniowie z różnych szkół mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności oraz kreatywność w przygotowywaniu potraw. Wydarzenie przyciągnęło nie tylko uczestników, ale także licznych gości, którzy przyszli podziwiać świąteczne smakołyki.

Wielkanocne przysmaki z ZPSWR w Cieszynie

Branżowa Szkoła I stopnia nr 5, działająca w strukturach Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczo-Rewalidacyjnych w Cieszynie, wystawiła do rywalizacji trzy wyjątkowe dania. Uczniowie zaprezentowali:

  • orzechowo-ajerkoniakowy tort wielkanocny
  • pasztet mięsny z brzoskwiniami oraz wiśniami
  • tradycyjny murzin

Ich starania zostały docenione przez jury, które przyznało im zaszczytne miejsca na podium. W kategorii Na słodko” uczniowie zajęli II miejsce za tort orzechowo-ajerkoniakowy, natomiast w kategorii Na słono” II miejsce zdobył tradycyjny murzin.

To ogromny sukces dla młodych kucharzy oraz ich nauczycieli i opiekunów, którzy poświęcili czas i energię na przygotowanie tych pyszności. Gratulujemy wszystkim zaangażowanym i życzymy dalszych sukcesów w kulinarnych wyzwaniach!

Wg inf z: Powiat Cieszyński

Autor: krystian