Czy wiesz, że sprzedaż lodów może Ci przynieść nawet 800-procentową marżę? Tyle właśnie zarabiają najlepsi. Aby dołączyć do ich grona, musisz od czegoś zacząć. Jakie wyposażenie będzie Ci potrzebne na start, aby uruchomić i rozkręcić lokal gastronomiczny? Podpowiadamy.
Podstawowe wyposażenie lodziarni
Co powinno się znaleźć na liście wyposażenia lodziarni w pierwszej kolejności? To zależy od tego, jakie lody zamierzasz oferować klientom.
Scenariusz 1: Lokal z lodami włoskimi lub świderkami
Lody typu soft, włoskie czy świderki, to świetny wybór na start, także jeżeli ten zmrożony deser ma tylko uzupełnić asortyment kawiarni czy cukierni. Aby włączyć je do oferty, na początek potrzebujesz tylko jednej maszyny: automatu do lodów. Wybierając go, zwróć uwagę na wymiary, pojemność, moc, a także funkcjonalność. - Zazwyczaj najlepszym wyborem jest urządzenie, które pozwala przygotować zmrożony deser w dwóch smakach + ich mix— podpowiada ekspert Vegagastro, dystrybutora profesjonalnego wyposażenia dla lodziarni z niemal 25-letnim doświadczeniem. - Dzięki temu można dać klientom wybór, a w efekcie zwiększyć atrakcyjność oferty i sprzedaż — wyjaśnia.
Scenariusz 2: Produkcja lodów rzemieśniczych
Lody rzemieślnicze podbiły Polskę, a klientów, którzy chętnie sięgają po taką wersję zmrożonego deseru, przybywa. Jeżeli chcesz rozpocząć ich produkcję, potrzebujesz znacznie więcej urządzeń i akcesoriów. Na start must-have to:
- maszyna do lodów, czyli frezer;
- pasteryzator;
- szokówka do hartowania lodów;
- szafa mroźnicza;
- witryna do sprzedaży z kuwetami do lodów.
Jak zatem widzisz, inwestycja w lodziarnię serwującą gelato to znacznie większe przedsięwzięcie.
Poza maszynami produkcyjnymi będą Ci potrzebne:
- akcesoria do przygotowania lodów, np. miarki, łopatki, waga itp.;
- pojemnik na wafle do lodów;
- dyspensery na patyczki (szpatułki) do lodów oraz serwetki;
- stojak na rożki z lodami.
Profesjonalne wyposażenie — sprzęt dodatkowy do produkcji lodów
Podstawowe wyposażenie lokalu z lodami to nie wszystko. Możesz potrzebować również dodatkowego sprzętu. Dzięki niemu poszerzysz swoje menu, a także ułatwisz sobie codzienną pracę. Co może się przydać? Wśród przykładowego sprzętu, który pozwoli stworzyć kompleksowe wyposażenie, warto wymienić:
- maszynę do produkcji bitej śmietany — pozwoli ona tworzyć bardziej wymyślne desery, np. serwowane w pucharkach, ale także zaoferować klientom inne słodkie przekąski, choćby gofry czy rurki z kremem;
- urządzenie do produkcji granity — to kolejny sposób na wzbogacenie menu i tworzenie bardziej wymyślnych pozycji w karcie;
- wagę do odmierzania porcji nakładanych lodów, jeżeli serwujesz te rzemieślnicze;
- pojemniki na posypki oraz inne dodatki.
Im dłużej będziesz prowadzić lodowy biznes, tym bardziej świadomie poszerzysz gamę akcesoriów do lodziarni. Daj sobie czas, aby stopniowo zwiększać możliwości lokalu.
Dekoracje lodziarni i aranżacja wnętrza
Sprzęt do produkcji i serwowania lodów to nie wszystko, co potrzebne, aby móc obsłużyć klientów. Jak zatem zaaranżować tę przestrzeń od strony kupującego? Wiele zależy od typu lodziarni: inne wyposażenie jest potrzebne do lokalu stacjonarnego, a inne do budki z lodami. Szeroki wybór maszyn do lodów znajdziesz na stronie https://vegagastro.pl/.
Zasadniczo jednak przydadzą się:
- lada sprzedażowa, na której stanie kasa fiskalna;
- stoliki i krzesła lub innego rodzaju siedziska, które stworzą "przestrzeń do konsumpcji"; popularną opcją są także leżaki, które wprowadzają typowo wakacyjny klimat w lokalu lub jego bezpośrednim otoczeniu;
- kosz na śmieci;
- potykacze z tablicami, na których będzie można wypisać bieżącą ofertę lub hasło zachęcające do odwiedzenia lokalu.
Podsumowując, można powiedzieć, że nie ma jednej zamkniętej listy z niezbędnym wyposażeniem lodziarni. Warto stworzyć własną, dopasowaną do specyfiki otwieranego lokalu i wybranego modelu biznesowego. Jeśli masz wątpliwości, co wybrać na start, najlepiej skonsultuj się z ekspertami z branży. Dzięki temu dokonasz świadomej inwestycji.