Dlaczego tak ważna jest utylizacja oleju?

Nie da się ukryć, że olej jest niezwykle specyficznym surowcem. W większości przygotowanie smacznych i pożywnych posiłków, nie byłoby bez niego możliwe, z drugiej zaś strony, zużyty olej ma destrukcyjny wpływ na środowisko. Okazuje się, że w gospodarstwach domowych nie zużywamy go w takich ilościach jak np. w lokalach gastronomicznych. Mimo to nieustannie popełniamy karygodny błąd, zlewając zużyty olej do zlewu- po zastygnięciu z łatwością zapcha on rury. W przypadku jednak barów i restauracji, problemy wydaje się być nieco poważniejszy. Dziennie zużywa się tam ogromne ilości oleju, którego wylanie do studzienki kanalizacyjnej czy innego miejsca, miałoby dramatyczne skutki. W tym celu zużyty surowiec poddaje się utylizacji. Dlaczego jest ona tak ważna i jak przebiega?
Utylizacja zużytego oleju roślinnego- jak ona przebiega?
Proces utylizacji oleju roślinnego jest niezwykle prosty. Właściciel lokalu gastronomicznego musi w pierwszej kolejności podpisać umowę z odpowiednią firmą. W myśl jej odnośników, dana firma zobowiązuje się do regularnego odbioru zużytego oleju- w ściśle ustalonym terminie, a co więcej taka umowa stanowi zabezpieczenie dla właściciela lokalu, na wypadek kontroli sanepidu czy innych służb. Kolejno pracownicy firmy odbierają beczki ze zużytym olejem posmażalniczym, a w ich miejsce dostarczają nowe- gotowe do zapełnienia. Co więcej za przekazany firmie olej dostaje się potwierdzenie, że odpad został oddany i odebrany zgodnie z wymaganiami określonymi w naszym prawie. Kolejno właściciel lokalu nie musi się już obawiać co stanie się ze zużytym surowcem. Zwykle poddaje się go czyszczeniu i procesom, dzięki którym możliwe będzie jego zrecyklingowanie.
Czy olej posmażalniczym nadaje się do ponownego wykorzystania?
Oczywistym jest fakt, że oleju posmażalniczego nie można ponownie wykorzystać w kuchni i branży gastronomicznej. Niemniej jednak w branżach niegastronomicznych, może on znaleźć swoje drugie życie. Okazuje się, że beczki ze zużytym olejem, tuż po odebraniu, są transportowane do specjalistycznych zakładów. Tam następuje zlanie tłustego odpadu, a beczki dokładnie się myje i przygotowuje do ponownego wykorzystania. Zlany w ten sposób olej jest poddawany procesom oczyszczającym, a następnie może być on wykorzystany np. do produkcji biopaliw. Co więcej znajdzie on także zastosowanie w przemyśle paszowym oraz kosmetycznym. Utylizacja zużytego oleju roślinnego jest ważna z kilku następujących powodów:
- po pierwsze, każdy wytwórca odpadu w postaci zużytego oleju jest zobowiązany do odpowiedniego zagospodarowania- niedopełnienie tego obowiązku, głównie przez przedstawicieli branży gastronomicznej, będzie skutkowało konsekwencjami w postaci nałożenia kary grzywny.
- po drugie dla każdego z nas istotna powinna być dbałość o środowisko w którym żyjemy- każdy zlany tłuszcz uszkadza bowiem kanały ściekowe, a także niekorzystnie wpływa na otoczenie.
Warto więc pamiętać o odpowiedniej utylizacji tego odpadu, chociażby ze względu na to, że niesie to za sobą same korzyści.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski