Mleko i przetwory mleczne są ważnym źródłem wapnia, potasu, fosforu i innych minerałów, a także wielu witamin i białka. Co warto wiedzieć o nabiale? Dlaczego warto jeść sfermentowane produkty mleczne?

mleko-nabiał

Ile mleka i nabiału powinno być w naszej diecie?

Minimalne dzienne zapotrzebowanie człowieka na wapń - około 500 mg - można uzyskać z pół litra mleka. Ponieważ zawartość tłuszczu w mleku nie wpływa na zawartość składników mineralnych, można pić zarówno pełne, jak i niskokaloryczne mleko odtłuszczone, aby uzyskać potrzebną ilość wapnia. Z drugiej strony, mało kto może codziennie pić ok. pół litra mleka. Niektóre produkty mleczne mogą zawierać za dużo cukru, soli lub tłuszczu. Są to przede wszystkim słodkie jogurty. 100 gram mleka zawiera 0,15 mg witaminy B2. Szklanka mleka może zapewnić dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę. Mimo zbilansowanego składu nabiał nie może być jedynym źródłem białka i tłuszczu zwierzęcego w diecie - nie zawiera wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poza nabiałem warto dodać o swojej diety chude mięso, ryby, orzechy i rośliny strączkowe.

Jaka jest najlepsza kombinacja produktów mlecznych?

Produkty mleczne najlepiej łączyć ze zbożami – np. z płatkami owsianymi. Zboża nie zawierają praktycznie żadnego ważnego aminokwasu lizyny, który jest niezbędny do regeneracji tkanek, funkcjonowania układu odpornościowego, produkcji hormonów i wchłaniania wapnia, ale zawiera dużo węglowodanów. W przypadku mleka jest odwrotnie. Dlatego pod względem składu chemicznego te dwa rodzaje produktów dobrze się uzupełniają i są razem łatwo trawione, nie powodując przy tym dodatkowego obciążenia przewodu pokarmowego. Ciekawym pomysłem na śniadanie jest więc owsianka z niskotłuszczowym mlekiem lub twaróg z ciemnym chlebem razowym. Do swojej diety powinniśmy również dołączyć sfermentowane produkty mleczne jak np. jogurty, kefir i maślanka. Fermentowane przetwory mleczne mają wszystkie prozdrowotne właściwości mleka, ale wchłaniają się trzykrotnie szybciej. Fermentowane produkty mleczne dostarczają również bakterie, które wspomagają przewód pokarmowy: poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Zdaniem ekspertów za najbardziej pożyteczne bakterie w sfermentowanych produktach mlecznych można uznać pałeczki acidophilus, które stosuje się celu poprawienia flory jelitowej i zwiększenia odporności dzięki zawartości w nich żywych bakterii kwasu mlekowego. Aby jeść więcej produktów mlecznych, możemy skorzystać z ciekawej opcji, jaką jest catering dietetyczny Cieszyn i dieta pudełkowa.