Yerba Mate - dlaczego jej popularność w Polsce wciąż wzrasta?
Yerba Mate w Polsce - skąd się wzięła?
Historia dotarcia popularnej Yerby” do Polski sięga poprzednich stuleci. Sami Polacy przyczynili się do jej popularyzacji oraz produkcji. Próby sprowadzenia pojawiły się w 1882 roku, kiedy to Teofil Rudzki zdecydował się na import. Napój spotkał się z pozytywnym odbiorem wśród kupców i klientów, jednak za sprawą Rosji cło stało się na tyle wysokie, że całe przedsięwzięcie było nieopłacalny. Dzięki zmianom w latach 90, powracający do Polski emigranci zaczęli przywozić ze sobą zwyczaj picia ulubionego naparu. W 1990 roku założono pierwszą firmę, zajmującą się sprowadzaniem do kraju Yerba Mate. Przez dziesiątki lat zdobywała ona coraz więcej miłośników, a aktualnie wielu z nas nie wyobraża sobie funkcjonowania bez filiżanki naparu z ostrokrzewu paragwajskiego.
Korzyści z picia Yerba Mate
Yerba Mate jest obecnie poddawana wielu badaniom, a z każdym kolejnym wynikiem lista korzyści wynikających z jej spożywania wzrasta. Dzięki wysokim stężeniom przeciwutleniaczy posiada wiele prozdrowotnych działań. Zawiera m.in. polifenole, saponiny oraz kwas chlorogenowy, które poprawiają działanie układu immunologicznego, mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz pozytywnie wpływają na cholesterol. Yerba Mate to również dobre źródło wielu makro i mikroelementów, takich jak magnez, potas, miedź czy krzem oraz witamin (m.in. A, B1, B2, C). Takie bogactwo wartości wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Niezastąpioną korzyścią spożywania naparu z ostrokrzewu paragwajskiego jest zawartość kofeiny. Działa pobudzająco na centralny układ nerwowy, poprawia krążenie krwi oraz stymuluje procesy trawienne. Warto wspomnieć, że spożywanie Yerba Mate nie wiąże się z wypłukiwaniem magnezu, z czym mamy do czynienia w przypadku wypijania kawy. Więcej na temat Yerba Mate na https://www.czasnaherbate.net/yerba-mate-c-73.html.
Autor: krystian