Arabika – kawa ziarnista, która wygrywa każdy ranking

Ranking kawy ziarnistej jednoznacznie wskazuje na popularność arabiki – jednego z dwóch gatunków kawowca, dających ziarna pozwalające na zaparzenie najbardziej aromatycznego napoju świata. Co warto wiedzieć o jej pochodzeniu i smaku i dlaczego jest chętniej wybierana, niż robusta?

Najlepsza kawa ziarnista na świecie – pochodzenie arabiki

Arabika to najpopularniejsza na świecie kawa ziarnista. Ranking wyraźnie wskazuje na jej dominację nad robustą i to właśnie ten gatunek jest najczęściej wybierany przez klientów – stanowi aż 70% w światowej produkcji kawy. Co warto wiedzieć o najlepszej kawie ziarnistej na świecie?

Arabika jest garunkiem kawowca, występującym w strefie międzyzwrotnikowej – roślina szczególnie upodobała sobie klimat równikowy i subtropikalny, lubi bowiem wysokie temperatury i dużą wilgotność powietrza. Występuje głównie na terenach górzystych, na wysokościach od 600 do 2000 m nad poziomem morza. Nie lubi ostrego słońca – najlepiej czuje się w półcieniu, w temperaturze od 15 do 24 stopni C. Jest uprawiana w wielu krajach, leżących pomiędzy dwoma zwrotnikami – w Ameryce Środkowej, we wschodniej części Afryki i południowej części Azji. Do jej największych producentów należą Brazylia, Indie, Kolumbia i Indonezja.

Owoce kawowca zbiera się, kiedy już dojrzeją – przybierają wtedy czerwony kolor. Plantacje stosują różne metody zbiorów, owoce mogą być pozyskiwane ręcznie lub mechanicznie. Różne są także metody wyłuskiwania ziaren z owoców:

  • metoda mokra – polega ona na mechanicznym usunięciu skórki i miąższu owocu w towarzystwie wody oraz dokładnym oczyszczeniu ziaren; następnie są one suszone na słońcu, przechodzą selekcję oraz kontrolę jakości,
  • metoda sucha – w pierwszej kolejności suszy się całe owoce, by następnie pozbyć się na sucho resztek ich skórki i miąższu; na koniec poddaje się ziarna selekcji i kontroli jakości.

Po takiej obróbce ziarna są gotowe do dystrybucji i sprzedaży na cały świat. Na tym etapie są jednak jeszcze surowe i nie nadają się do zmielenia i zaparzenia – przedtem muszą trafić do palarni kawy, czyli specjalnego miejsca, w którym nadaje się im wyjątkowego aromatu i charakterystycznego, brązowego koloru.

W palarniach roasterzy, czyli specjaliści od obróbki termicznej ziaren kawowca, w specjalnych piecach palą ziarna. Wykorzystują do tego opracowane przez siebie parametry, co sprawia, że mogą uzyskiwać różne efekty. Mogą stosować jeden gatunek lub mieszanki ziaren, uprawianych w różnych warunkach, dzięki czemu końcowe produkty uzyskują zróżnicowane smaki i aromaty. Świeżo palona mała czarna cieszy się najwyższym uznaniem i prowadzi w rankingu na najlepszą kawę ziarnistą, dlatego sklepy zazwyczaj zamawiają produkty z lokalnych palarni.

Ranking kawy ziarnistej – dlaczego wygrywa arabika?

Dlaczego to właśnie arabika wygrywa ranking kawy ziarnistej? Jej konkurentem jest robusta – drugi gatunek kawowca, którego ziarna zawierają więcej kofeiny, niż w jej przypadku (u arabiki jest to ok 1,5%, u robusty – ok 2,5%). Ziarna robusty mają ostrzejszy i bardziej gorzki smak, dlatego częściej wykorzystuje się ją jako dodatek wzbogacający smak w mieszankach, niż jako samodzielny produkt. Arabika odznacza się łagodniejszym, bardziej aromatycznym smakiem, stanowi także świetną bazę pod kawy aromatyzowane, np. o nutce czekoladowej, korzennej czy orzechowej.

Ranking kaw mielonych i ziarnistych do ekspresu pozwala klientom na znalezienie najlepszych na rynku wyrobów, umożliwiających zaparzenie w domu lub biurze najsmaczniejszego napoju, równie dobrego, co w najlepszej kawiarni. Oferty sklepów są pełne czystej arabiki lub aromatycznych mieszanek o różnej intensywności smaku, idealnych do espresso oraz jako baza do innych sposobów przyrządzania czarnego napoju, co pozwala każdemu klientowi na znalezienie odpowiedniego dla siebie produktu.