Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Cieszyn

Arabika – kawa ziarnista, która wygrywa każdy ranking

Ranking kawy ziarnistej jednoznacznie wskazuje na popularność arabiki – jednego z dwóch gatunków kawowca, dających ziarna pozwalające na zaparzenie najbardziej aromatycznego napoju świata. Co warto wiedzieć o jej pochodzeniu i smaku i dlaczego jest chętniej wybierana, niż robusta?

Najlepsza kawa ziarnista na świecie – pochodzenie arabiki

Arabika to najpopularniejsza na świecie kawa ziarnista. Ranking wyraźnie wskazuje na jej dominację nad robustą i to właśnie ten gatunek jest najczęściej wybierany przez klientów – stanowi aż 70% w światowej produkcji kawy. Co warto wiedzieć o najlepszej kawie ziarnistej na świecie?

Arabika jest garunkiem kawowca, występującym w strefie międzyzwrotnikowej – roślina szczególnie upodobała sobie klimat równikowy i subtropikalny, lubi bowiem wysokie temperatury i dużą wilgotność powietrza. Występuje głównie na terenach górzystych, na wysokościach od 600 do 2000 m nad poziomem morza. Nie lubi ostrego słońca – najlepiej czuje się w półcieniu, w temperaturze od 15 do 24 stopni C. Jest uprawiana w wielu krajach, leżących pomiędzy dwoma zwrotnikami – w Ameryce Środkowej, we wschodniej części Afryki i południowej części Azji. Do jej największych producentów należą Brazylia, Indie, Kolumbia i Indonezja.

Owoce kawowca zbiera się, kiedy już dojrzeją – przybierają wtedy czerwony kolor. Plantacje stosują różne metody zbiorów, owoce mogą być pozyskiwane ręcznie lub mechanicznie. Różne są także metody wyłuskiwania ziaren z owoców:

  • metoda mokra – polega ona na mechanicznym usunięciu skórki i miąższu owocu w towarzystwie wody oraz dokładnym oczyszczeniu ziaren; następnie są one suszone na słońcu, przechodzą selekcję oraz kontrolę jakości,
  • metoda sucha – w pierwszej kolejności suszy się całe owoce, by następnie pozbyć się na sucho resztek ich skórki i miąższu; na koniec poddaje się ziarna selekcji i kontroli jakości.

Po takiej obróbce ziarna są gotowe do dystrybucji i sprzedaży na cały świat. Na tym etapie są jednak jeszcze surowe i nie nadają się do zmielenia i zaparzenia – przedtem muszą trafić do palarni kawy, czyli specjalnego miejsca, w którym nadaje się im wyjątkowego aromatu i charakterystycznego, brązowego koloru.

W palarniach roasterzy, czyli specjaliści od obróbki termicznej ziaren kawowca, w specjalnych piecach palą ziarna. Wykorzystują do tego opracowane przez siebie parametry, co sprawia, że mogą uzyskiwać różne efekty. Mogą stosować jeden gatunek lub mieszanki ziaren, uprawianych w różnych warunkach, dzięki czemu końcowe produkty uzyskują zróżnicowane smaki i aromaty. Świeżo palona mała czarna cieszy się najwyższym uznaniem i prowadzi w rankingu na najlepszą kawę ziarnistą, dlatego sklepy zazwyczaj zamawiają produkty z lokalnych palarni.

Ranking kawy ziarnistej – dlaczego wygrywa arabika?

Dlaczego to właśnie arabika wygrywa ranking kawy ziarnistej? Jej konkurentem jest robusta – drugi gatunek kawowca, którego ziarna zawierają więcej kofeiny, niż w jej przypadku (u arabiki jest to ok 1,5%, u robusty – ok 2,5%). Ziarna robusty mają ostrzejszy i bardziej gorzki smak, dlatego częściej wykorzystuje się ją jako dodatek wzbogacający smak w mieszankach, niż jako samodzielny produkt. Arabika odznacza się łagodniejszym, bardziej aromatycznym smakiem, stanowi także świetną bazę pod kawy aromatyzowane, np. o nutce czekoladowej, korzennej czy orzechowej.

Ranking kaw mielonych i ziarnistych do ekspresu pozwala klientom na znalezienie najlepszych na rynku wyrobów, umożliwiających zaparzenie w domu lub biurze najsmaczniejszego napoju, równie dobrego, co w najlepszej kawiarni. Oferty sklepów są pełne czystej arabiki lub aromatycznych mieszanek o różnej intensywności smaku, idealnych do espresso oraz jako baza do innych sposobów przyrządzania czarnego napoju, co pozwala każdemu klientowi na znalezienie odpowiedniego dla siebie produktu.

Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.