ABC kawy zbożowej

2 min czytania
ABC kawy zbożowej

Paradoksalnie ten rodzaj kawy cieszy się wśród dorosłych ostatnimi czasy coraz większą popularnością. Wiele osób nie wyobraża sobie nawet bez niej życia, gdy nie mogą pić potocznie zwanej ‘rozpuszczalnej’ lub ‘fusiastej’. W czym więc tkwi jej sekret? Koniecznie dowiedz się więcej!

Niepowtarzalne właściwości kawy zbożowej

Nie tylko przeznaczona jest dla dorosłych, ale również i dla dzieci. Świadczy to o tym, że musi być ona całkowicie zdrowa i bezpieczna dla człowieka. Nie podalibyśmy przecież własnym pociechom czegoś niezdatnego do picia, prawda? Wprawdzie kawa zbożowa nie ma właściwości pobudzających tak jak inne rodzaje kaw, ale jej fanom zależy zupełnie na czymś innym, a mianowicie na naturalności i wspaniałym smaku. Wytwarzana jest ze zbóż takich jak jęczmień, pszenica, orkisz lub żyto. Oprócz tego powstają też różnego rodzaju jej wariacje: produkty z dodatkiem cykorii (zachowujące się jak probiotyki) albo przypraw korzennych. W ofercie sklepów nie brakuje całej palety smaków i aromatów.

Brak obecności kofeiny w składzie zapewnia, że nasze ciśnienie po jej wypiciu się nie zmieni, zatem dlatego właśnie osoby mające problem z ciśnieniem tak często po nią sięgają. Nie chodzi jednak tylko o wpływ na ciśnienie. Należy dodać, że kawa zbożowa jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz dla tych, którzy cierpią na schorzenia układu pokarmowego, na przykład na wrzody. Ponadto ten rodzaj kawy posiada w swoim składzie takie elementy jak witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk czy fosfor. Potwierdzone jest także pozytywne działanie na układ nerwowy i łagodzenie podrażnień śluzówki układu pokarmowego.

Idealny produkt czy jednak są jakieś wady?

Niestety tak jak w przypadku każdego produktu, należy wspomnieć również i o ewentualnym ujemnym wpływie na nasze zdrowie. Kawy zbożowej nie zaleca się cukrzykom ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny, który wynika z obróbki termicznej zbóż. Po jej spożyciu podnosi się bardzo szybko poziom cukru we krwi. Warto sprawdzić przed zakupem ilość cukru podaną na etykiecie, biorąc pod uwagę, że producenci podają różne dane: zawartość w kawie przed zaparzeniu lub po zaparzeniu. Nie poleca się jej również osobom z nietolerancją na gluten.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

cieszynonline_kf